Op 24 maart vindt de lancering van het vernieuwde lesmateriaal voor de Open Monumenten Klassendag plaats. Onder toeziend oog van regionale pers, basisschool-leerlingen en partners wordt het lesmateriaal in rijksmonument Station Baarn gepresenteerd.
De vernieuwde Open Monumenten Klassendag is speciaal voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en bestaat uit drie online onderdelen. Een 3D-wereld met monumenten (voor een interactieve les met de docent), een monumentenquiz en -tour (om meer over monumenten te leren) en een handig spreekbeurtpakket (zodat leerlingen zelf over monumenten kunnen vertellen). Als vierde onderdeel is en blijft het echte bezoek aan een monument natuurlijk het sluitstuk van Open Monumenten Klassendag.
3D-monumentenwereld
De 3D-monumentenwereld zorgt voor een interactieve les in het klaslokaal. In de wereld komen diverse soorten monumenten voor, zoals een kasteel, een molen, een vissersboot, een openbaar gebouw, een begraafplaats, maar ook industrieel erfgoed, een museum, verdedigingswerken, archeologie en nog veel meer! Via de 3D-wereld worden kinderen op een laagdrempelige manier vertrouwd gemaakt met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Ze leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit.
Monumentenquiz en tour
Welke monumenten zijn er in de buurt van de school? Leerlingen kiezen monumenten op de kaart van Nederland, maken een eigen route en kunnen naar de monumenten navigeren. De paden op, de lanen in! Ze kunnen zelf quizvragen verzinnen of de standaard vragen gebruiken. Zo maken ze razendsnel een quiztour voor klasgenoten, vrienden of familie.
Spreekbeurtpakket
Wat zijn monumenten eigenlijk? En welke soorten monumenten heb je allemaal? Over monumenten valt van alles te vertellen! Een leuk onderwerp voor een spreekbeurt dus. Met dit pakket bereiden de leerlingen hun spreekbeurt goed voor. Het spreekbeurtpakket voorziet in weetjes en feitjes over monumenten, een stappenplan een powerpointsjabloon en linkjes naar beeldmateriaal.
Bezoek een monument
Natuurlijk blijft het uiteindelijke bezoek aan een monument belangrijk. Dit is en blijft dan ook altijd onderdeel van de Klassendag. Op de website attenderen we docenten op het bezoek aan een monument én hoe ze zo'n bezoek het beste aan kunnen pakken. Een docent heeft drie opties:
- De docent neemt contact op met het lokale comité. De contactgegevens zoeken ze op de comitépagina op de website. Let op! Zorg er dus voor dat de publieke contactgegevens juist zijn ingevuld.
- De docent neemt rechtstreeks contact op met de monumenteigenaar in zijn of haar gemeenschap. Ze maken dan ook zelf alle afspraken.
- De docent neemt contact op met het landelijk bureau en wij geven de gegevens van het lokale comité door aan de docent.
Voor het bezoek kan de vernieuwde algemene Monumentenkijker worden gedownload en geprint. Met de Monumentenkijker kan je tijdens het monumentenbezoek vragen beantwoorden en foto’s maken van specifieke onderdelen van het monument.