Het is tijd voor bezinning. Over hoe we als mens ons verhouden tot onze leefomgeving. Over waarom we die verbruiken, vervuilen en vernietigen.
Over wat het van ons vraagt om dat patroon te doorbreken. Bij te gaan dragen aan de wereld een beetje mooier te maken. De generaties na ons een goede toekomst te bieden.
De Afvalkathedraal
Om deze beweging een gezicht en een plek te geven bouwen nice° en Peergroup locatietheater aan De Afvalkathedraal; een bouwwerk dat voortdurend in beweging is. Deze kathedraal wordt gebouwd in de gemeente De Wolden (Dr.) en is de speellocatie van de theatervoorstelling ATROPOS in 2024.
Kijk het beest in de bek
We willen ‘het beest in de bek kijken’. Het ongemak vol aangaan en de onzekerheid omarmen. Dat doet De Afvalkathedraal. Met een krachtige perspectiefwissel. Door alles wat in de maatschappij ogenschijnlijk geen waarde meer heeft, weer waarde te geven. Het geeft weer waarde aan onterecht als waardeloos bestempelde mensen, materialen, middelen als basis voor een nieuwe toekomst.
Van waardeloos naar waardevol
We verbinden mensen om samen aan die circulaire toekomst te bouwen. Vanuit verbinding creëren we beweging. Van korte naar lange termijn. Van kansarm naar kansrijk. Van downcycling naar upcycling. Van enkelvoudig naar meervoudig. Van morgen naar nu. Van waardeloos naar waardevol.
Ontwerpexpeditie
De Afvalkathedraal staat symbool voor samen bouwen aan een gemeenschappelijk ‘hoger’ doel. In dat licht gaan we van start met een Ontwerpexpeditie waarin we ontwerpend Nederland uitnodigen zich aan deze aspiratie te verbinden met hun ontwerpkracht. Met het opstellen van een manifest krijgen zij toegang tot de expeditie. Drie ontwerpteams gaan uiteindelijk op voor de kans om als winnaar De Afvalkathedraal daadwerkelijk te mogen bouwen.
De Ontwerpexpeditie gaat vandaag van start, meedoen kan als je ontwerper bent: architect, stedenbouwkundige, tuin- of landschapsarchitect en interieurarchitect ingeschreven in het architectenregister. Je team bestaat uit ver uiteenlopende disciplines. Denk aan ontwerp, sociologie, antropologie, ecologie, geschiedenis, economie, transitiemanagement, energie, technologie, landbouw, filosofie, kunst en marketing.
Meer informatie over De Afvalkathedraal en de Ontwerpexpeditie is te vinden op de website.